cerita.

Tentang Pasukan #2

Kita sambung tentang strategi pasukan. Entri lalu bercerita tentang disiplin dan kerjasama setiap pendebat ketika menyiapkan kes dan hujah dalam tempoh 30 minit waktu perbincangan.

Kali ini, saya nak kongsi tentang peranan ahli pasukan sebagai mata, telinga, dan akal satu sama lain.

2. Agih Tugas Dalam Gelanggang Debat

Akibat terlalu menumpukan perhatian kepada kes dan hujah, sesetengah pasukan terlepas pandang tentang peranan satu sama lain. Hal ini boleh dielakkan sekiranya para pendebat membiasakan diri dengan pengagihan tugas sebelum masuk ke gelanggang.

Misalnya, sekiranya anda merupakan pasukan kerajaan, sudah pasti pendebat kedua dan ketiga mempunyai kusyen masa selama tujuh atau lapan minit ketika pendebat pertama berucap.

Gunakan masa ini sebaik-baiknya untuk pendebat kedua dan ketiga berbincang dan menyiapkan hujah dan fakta yang barangkali belum sempat disudahkan ketika sesi persediaan.

Begitu juga dengan pasukan pembangkang. Ketika pendebat pertama kerajaan (PM) menyampaikan hujah, anda perlu buat banyak tugas. Paling penting, memastikan kes yang telah dibina ketika sesi perbincangan sesuai dan responsif dengan kes kerajaan.

Jika tidak, perlu ada ubah suai. Jadi siapa yang mahu berbincang dan siapa yang mahu terus dengar kes dan hujah kerajaan? Ini perlu ditetapkan. Contohnya, ketika PM berucap, pendebat pertama dan kedua pembangkang akan berbincang dan meneliti kes kerajaan. Hanya pendebat ketiga yang mencelah. 

Hal ini mampu memberi ruang kepada pihak pembangkang untuk membina kes yang lebih responsif, pada masa yang sama tidak leka dalam perbincangan hingga terlepas pandang kelemahan dalam hujah dan kes pihak lawan.

Ini contoh saja. Mana-mana kombinasi boleh diuji oleh para pendebat mengikut kesesuaian pasukan masing-masing.

Satu lagi strategi melibatkan tanggungjawab pendebat ketiga untuk membidas hujah dan fakta pihak lawan. Tidak semestinya tugas untuk mendengar dan menyalin fakta pihak lawan diserahkan bulat-bulat kepada pendebat ketiga.

Apatah lagi sekiranya pihak lawan cenderung menghamburkan timbunan fakta yang sukar dicerap kesemuanya oleh pendebat ketiga, kecuali bagi yang benar-benar cekatan dan mahir.

Pendebat pertama dan kedua yang sudah pun selesai dengan tugas mereka tidak perlu goyang kaki. Teruskan mendengar dan bantu pendebat ketiga mencatat hujah dan fakta. Malah lebih baik jika ahli pasukan mampu mencadangkan bidasan kepadanya.

Setakat itu saja untuk entri ini. Dalam entri akan datang, saya akan cuba kupas dinamik dan strategi pasukan dalam celahan dan penggulungan.

Jumpa lagi!

Siaran Terkini

Lihat Semua

Terima kasih Zaleha

Dua hari lalu, isteri saya dikejarkan ke Hospital Sungai Buloh selepas mengalami komplikasi kecil berkaitan kandungan. Dia mendaftar masuk di wad sementara berhampiran dewan bersalin lewat malam Isnin

© 2020 nizambakeri.com