cerita.

Nota Ramadan #8

Hari ini saya ke bazar macam biasa. 

Pemerhatian klise setiap kali berkunjung ke bazar ialah banyak makanan. Klise. Tetapi inilah bukti kemewahan kita dalam beribadat pada bulan Ramadan.

Beratus-ratus manusia bersedia menyua dan menyuap beribu-ribu manusia lain. Selalunya yang berlama-lama di bazar kerana sudah susah hati – tidak tahu nafsu mana yang perlu dipuaskan.

Telinga menangkap jerit “Ayam golek, bang!”

Hati masih ingin mencarik-carik murtabak. Semalam tak sempat beli.

Hidung pedih-nikmat diasak aroma ikan pari bakar.

Mata sudah buta dengan merah garang (rasa belum tahu) lauk-pauk yang menari-nari dalam pesta tomato-cili. Kecur. Liur direguk.

Sebab itu manusia di bazar tidak pernah surut. Nafsu menggelinjang seawal kaki melangkah masuk sambil akal menolak darab laluan paling ampuh, maklum saja mendepani jejal manusia di hadapan.

Sebelah hati mencari manis juadah buat meraih berkat sunat berbuka.

Sebelah hati termengah-mengah – jerih membayangkan klimaks saat lidah mencecah air asam membasahi lembut cabik daging pari.

Saat gigi dibenam dalam gaul gelumang minyak dan rempah ayam golek.

Saat jari meramas dan mencubit, bertarung dengan licin lecat daging berlumur tomato-cili.

Saat murtabak dirobek dan ditelanjangkan hingga tersembul isi daging bergaul kentang dan telur.

Akuilah, ramai sekali yang beronani makanan saat merusuh di bazar Ramadan. Ramadan. Ramadan. Ramadan. Kadangkala, termasuk saya. Istighfar.

Hari ini saya ke bazar macam biasa. Manusia masih ramai. Berasak, bersesak. Berlaga pinggul dan bahu. Macam biasa.

Oh, cuma mungkin hari ini sedikit berbeza. 

Hujan lebat.

Siaran Terkini

Lihat Semua

Terima kasih Zaleha

Dua hari lalu, isteri saya dikejarkan ke Hospital Sungai Buloh selepas mengalami komplikasi kecil berkaitan kandungan. Dia mendaftar masuk di wad sementara berhampiran dewan bersalin lewat malam Isnin

Gadis nasi lemak dan lagu

Sambil menunggu pemeriksaan rutin kandungan isteri di klinik selesai, saya keluar mendapatkan sarapan. Saya ke sebuah gerai sarapan yang pernah disinggahi sebelum ini. Kali ini gerai tidak terlalu ses

© 2020 nizambakeri.com