cerita.

Malam Pertama: Bahagian 8

(Bahagian 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7)

“Post mortem baru siap. Memang betul apa yang Tuan syak. Kami jumpa sesuatu dalam paru-paru si mati. Saya dah hantar kat makmal. Keputusan belum keluar, tapi saya rasa benda tu span bantal. Kat celah gigi mangsa ada benang. Ada orang pekup muka si mati dengan bantal, lemaskan dia sampai mati.”

“Ada apa-apa lagi?”

“Setakat ni, itu saja Tuan.”

“Terima kasih.”

Edham sambung hirup kopi. Laporan Razif diulang pada Koperal Lee.

“Apa pendapat kau? Orang baru kahwin, malam pertama kena bunuh. Siapa yang sanggup buat macam tu?”

“Anak-anak dia ada motif, Tuan. Mungkin ada yang pegang kunci rumah.”

“Aku pun rasa macam tu. Aku dah suruh anak-anak dia tinggal kat kampung ni dulu. Sekurang-kurangnya hari ini. Koperal Afnan masih ada kat rumah Pak Maun, kan?”

“Ya, Tuan.”

“Telefon dia. Suruh dia tunggu. Kita kena soal siasat anak-anak Pak Maun.”

Edham beredar dari gerai pinggir jalan. Dia sempat selitkan wang RM5 di bawah piring. Tudung saji kecil di atas meja diangkat. Masih ada tiga ketul pulut panggang di dalam bekas plastik merah jambu. Dia ambil kesemuanya.

***

Honda City milik Rosyan masih ada di laman rumah Pak Maun ketika Edham tiba dengan Lee. Teknik soal siasat paling lazim, suspek mesti dipisahkan. Kalau semuanya sama-sama, bimbang ada yang berpakat dan ubah kenyataan.

“Ha, Inspektor. Tadi cakap semua dah siap.” Rosyan tenang sedut asap Dunhill di ruang tamu sambil tonton TV.

“Saya nak tanya sikit. Boleh?”

“Silakan.” 

“Mana yang lain?”

“Jalil, Adib ada kat bilik. Pak baru pergi hospital dengan penghulu. Tuntut mayat.”

Edham angguk kecil pada Lee. Dia tinggalkan ruang tamu.

“Apa Inspektor nak tanya tadi?”

“Encik ke mana semalam?”

“Semalam? Aku tidur kat Selamat Rest House. Kenapa ni, Inspektor?” Dahi Rosyan berkerut. “Eh, takkan kau ingat aku yang bunuh Salbiyah?”

“Encik bukannya suka sangat dia, kan?”

“Ya, aku tak suka dia. Dia datang nak ambik semua harta Pak. Tak logik perempuan cantik macam dia tiba-tiba tergila-gilakan orang tua.”

“Zaman sekarang lain, Rosyan.”

“Kalau betul pun dia memang suka Pak, aku masih benci dia. Tapi aku tak bunuh Salbiyah. Aku tak balik semalam. Aku ada kat rumah rehat sampai pagi.”

“Ada saksi?

“Kau tanyalah kerani rest house tu. Resit semua ada. Kami keluar pagi tadi.”

***

“Jadi betullah si mati pernah jadi kekasih awak?” Koperal Afnan senyum sinis. 

“Betul. Tapi tu dulu. Sekarang dah tak ada apa-apa. Encik jangan nak tuduh bukan-bukan. Saya tak ada kat rumah ni semalam.” Jalil masih mundar-mandir. Peluh merenik di dahi walau kipas berputar ligat di siling.

“Ya, awak kat rumah rehat. Adik-beradik yang lain macam mana? Ada tak awak nampak sesiapa keluar?”

“Mana saya tau. Kami sampai sama-sama, masing-masing check-in satu bilik. Saya masuk bilik, terus tidur. Pagi tu Long yang ketuk pintu. Lepas tu keluar.”

“Maknanya kalau ada yang keluar dan balik rumah Pak Maun, orang lain tak nampak. Kan?”

“Betul.”

“Termasuk awak.”

Jalil gamam. Peluh di dahinya diseka.

***

“Kenapa kena soal siasat dalam bilik ni? Tak boleh buat kat balai?” soal Adib.

“Kalau awak nak buat kat sana pun boleh. Saya tak ada masalah.” Koperal Lee sengaja menguji. Dia bersandar ke dinding, berpeluk tubuh.

Adib mengeluh. 

Lebih baik di sini. 

Di matanya masih terbayang wajah ibu, Mak Melor. Mungkin ini takdir Tuhan, halang Pak Maun kahwin baru. 

“Awak tau siapa yang bunuh Salbiyah?” kening Lee terangkat.

“Mana saya tau. Bukan saya. Kenapa saya nak bunuh isteri Pak? Dia gembira dengan Salbiyah. Saya pun tumpang suka dia kahwin.”

“Abang-abang awak, macam mana?”

“Saya tak tau. Tapi saya ada nampak Angah, erm, Jalil masuk bilik dalam pukul tiga. Saya keluar pergi tandas masa tu. Maklum, rumah rehat murah. Tandas kat luar.”

Hafizi tersenyum. Ikan sudah makan umpan. Insang diterobos mata kail.

© 2020 nizambakeri.com